Beginners: wettelijke verplichtingen en AMICE

Introductie

Meldsysteem AMICE biedt inzicht in meldgegevens van bedrijven over de afgifte, ontvangst en verwerking van bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen in Nederland. Het LMA verzamelt deze in het kader van het Besluit melden. AMICE helpt omgevingsdiensten bij het inschatten of bedrijven verantwoord omgaan met hun afvalstoffen.

Doel van de training

Tijdens de training ‘Wettelijke verplichtingen en AMICE’ leert u hoe u de meldgegevens in AMICE doelgericht kunt inzetten en meer risicogericht kunt werken.

Voor wie

Deze training is aan te vragen voor handhavers van afvalproducenten (zoals garagebedrijven en productiebedrijven). U heeft geen voorkennis nodig. Belangrijk is dat u beschikt over een eHerkenningsmiddel met minimaal niveau 2+ en toegang tot AMICE.

Resultaat

  • Kennis van verplichtingen voor afvalbedrijven op basis van de Wet milieubeheer en het Besluit melden.
  • In staat om een controlebezoek voor te bereiden (weten waar op te letten).
  • Inzicht in de toegevoegde waarde van meldgegevens voor uw dagelijkse werk.
  • In staat om zelf rapportages te maken in meldsysteem AMICE.

Programma

Tijdens de cursus krijgt u uitleg over de meld- en registratieverplichtingen en de belangrijkste uitzonderingen. Voortaan kunt de waarde van meldgegevens inschatten. Ook ontvangt u een demonstratie van het meldsysteem AMICE, zodat u weet welke functies voor u relevant zijn. En u gaat zelf met het meldsysteem aan de slag, aan de hand van (praktijk)cases. Tot besluit krijgt u de gelegenheid rapportages te maken over uw eigen bedrijven. Tijdens de training is volop gelegenheid voor discussie en uitleg en kunt u eigen casuïstiek inbrengen.