Het Besluit melden voor handhavers

Moet u bedrijven controleren die afval produceren, transporteren of ontvangen? Of moet u ervoor zorgen dat bedrijven zich houden aan de regels over afval? Analyseert u gegevens over afval? Gebruik dan AMICE. Vraag dan autorisatie aan via de website.

Wat is AMICE?

AMICE is een elektronisch systeem waarin bedrijven die afval ontvangen of afgeven, dit moeten melden. Zo kunt u zien wat er gebeurt met het afval in Nederland. Ook kunt u bedrijven controleren. Het doel is dat:

  • er zo min mogelijk afval ontstaat
  • bedrijven hun afval zo veel mogelijk nuttig gebruiken
  • bedrijven zo min mogelijk afval storten.

Wat kunt u doen met AMICE?

In AMICE kunt u meldingen van bedrijven bekijken en analyseren. U kunt meldingen vergelijken, bijvoorbeeld per branche of omgevingsdienst. Ook kunt u bedrijven in de gaten houden die lang niet melden of vreemde hoeveelheden melden. Ook kunt u letten op bedrijven die afval wegdoen dat niet bij het bedrijf past. Of op bedrijven die helemaal geen afval wegdoen. Met deze informatie kunt u een bedrijf aanspreken dat zich misschien niet aan de regels houdt.

Wilt u toegang krijgen tot AMICE? Vraag dan autorisatie aan via de website van AMICE. U heeft hiervoor een eHerkenningsmiddel nodig met beveiligingsniveau 2+. Ook moet het middel geschikt zijn voor de diensten van het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA). Heeft u een autorisatie-aanvraag gedaan? Dan ontvangt u een bevestiging van ons per e-mail. Wij vragen daarmee ook om aanvullende informatie. Deze informatie moet u toesturen voordat u toegang kunt krijgen.

Werkinstructies

Wanneer u uw toegang tot AMICE heeft geregeld zijn er verschillende zaken die u gemakkelijk kan opzoeken. Voor enkele hiervan zijn werkinstructies opgesteld om dit gemakkelijk te ontsluiten.

Melden in AMICE: wie, wat waar?

Het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen heeft samen met Helpdesk Afvalbeheer (ook Rijkswaterstaat) video’s ontwikkeld om achtergrondinformatie aan te reiken over het reilen en zeilen in de afvalwereld en het melden in AMICE.

Heeft u vragen?

Heeft u een vraag over AMICE of over het melden van afval? Kijk dan eens bij onze veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Bel dan de LMA Helpdesk. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 12:00 uur via 088 797 71 02. U kunt ook een mail sturen naar helpdesk@lma.nl.