De voordelen van thuiswerken

Gepubliceerd 1 mei 2020

Wij hebben allemaal te maken met de maatregelen om de uitbraak van het coronavirus te beperken. Ondertussen begint heel Nederland in een aangepast werkritme te komen. Dat dit voor sommige werkzaamheden van Rijkswaterstaat ook positief uit kan pakken hebben wij bij het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA) duidelijk gemerkt.

Thuis aan de slag

Een groot deel van kantoorwerkend Nederland zit thuis. We zitten met laptops aan de keukentafel of in de hobbykamer. Soms samen met onze partner en soms met de kinderen er naast. Zo goed als het gaat helpen we met rekensommen en beantwoorden we, soms met kind op schoot, alle berichten in onze inbox. En na de eerste week thuiswerken begon het op te vallen dat bepaalde zinnetjes toch wel erg vaak in het onderwerp vakje stonden.

Positieve neveneffecten van het thuiswerken

“Kunnen jullie ons hier mee helpen? Dan kunnen wij in deze corona tijden toch met een aantal zaken verder”. “Ja, daar ben ik weer. Je kan zeker wel merken dat ik thuis aan het werk ben en alleen bezig met administratieve controles!”

Zo maar een greep uit de inbox van de adviseurs van het LMA. Deze laatste weken krijgen wij elke dag dit soort opmerkingen binnen. Nu iedereen zeer beperkt de deur uit kan komen sommige werkzaamheden op een laag pitje te staan. Andere werkzaamheden die juist goed thuis kunnen worden uitgevoerd ondervinden hier weer positieve neveneffecten van.

Voorbereidingsrapportages

Een mooi voorbeeld van iets waar nu meer tijd voor vrijgekomen is zijn voorbereidingsrapportages. Handhavers van Omgevingsdiensten en Inspectiediensten kunnen met behulp van onze gegevens zich op hun inspecties op locatie voorbereiden. Op die manier kunnen zij zich efficiënter én effectiever richten op de echte risico’s voor de leefomgeving.

Wanneer een handhaver met een voorbereidingsrapportage op zak de deur uit loopt gaat deze dus ook goed voorbereid op pad. Wij horen vaak dat die goede voorbereiding tijd kost die handhavers soms missen. Maar als er één ding is waar er nu genoeg van is dan is het tijd.

Online trainingen

Het is nu dan ook een mooie kans om die extra tijd te gebruiken om de kennis van bepaalde zaken weer eens op te frissen. Normaal geeft het LMA op locatie bij de Omgevingsdiensten trainingen over het gebruik van AMICE. Op dit moment is dat niet mogelijk maar daar hebben we gelukkig iets op gevonden. In een iets andere vorm kunnen deze trainingen namelijk prima online worden gegeven.

De eerste hiervan was op 23 april en met meer dan 105 deelnemers een groot succes! En omdat succes naar meer smaakt gaat het LMA de komende periode nog een aantal online trainingen geven. Wij zullen jullie via onze website en de contactpersonen bij de diensten hiervan op de hoogte houden.