Expeditie MPI’s komt op stoom

Gepubliceerd 22 maart 2016

De LMA-expeditie die zich concentreert op zogeheten MPI’s (meldingsplichtige inrichtingen) is flink op gang gekomen. Er zijn al tientallen brieven verstuurd naar mogelijke niet-melders.

Hoe meer meldingsplichtige instellingen zichtbaar worden in AMICE, hoe waardevoller deze database voor omgevingsdiensten wordt. De MPI-expeditie, waarin het LMA en enkele omgevingsdiensten nauw samenwerken, speurt naar bedrijven die niet voldoen aan hun meldplicht.

Brieven verstuurd

Na een gezamenlijke inventarisatie heeft het LMA namens de OD’s enkele tientallen brieven verstuurd naar organisaties die niet melden maar waarschijnlijk wel een meldplicht hebben. De brief verzoekt de aangeschreven bedrijven een verwerkersnummer voor AMICE aan te vragen.

Nieuwe inzichten

Ongeacht hun reactie levert dat resultaten op. Ofwel een aanvraag kan door het LMA worden getoetst, ofwel de OD’s kunnen een vervolgactie uitvoeren richting bedrijven die niet aanvragen.

Eerste reacties

De aanvragen van verwerkersnummers die al zijn binnengekomen hebben betrekking op locaties waar grond wordt ingenomen of waar asbest wordt ontvangen. Na afstemming met de betrokken omgevingsdienst voorziet het LMA deze bedrijven van een verwerkersnummer.

Nieuwe dienst LMA

De MPI-expeditie wordt in de komende periode afgerond. Resultaat zal onder meer een nieuwe standaard werkwijze voor het in beeld krijgen van niet-meldende MPI’s binnen een regio zijn. Het LMA neemt deze op in haar dienstenportfolio.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Neem contact op met Tjerk ter Veen, via tjerk.ter.veen@rws.nl of 06 11 52 62 99. Of met Remco Schoonenberg, via remco.schoonenberg@rws.nl of 06 21 14 99 10.